Adviseur politie stapt op omdat ‘wangedrag van agenten wordt genegeerd’

Politiecoach Carel Boers is opgestapt bij de politie omdat zijn adviezen aan de korpsleiding over misstanden consequent zijn genegeerd. Dat meldt schrijft het NRC die met hem sprak en zijn ontslagbrief heeft. Volgens Boers voelen agenten zich onveilig, gediscrimineerd en seksueel geïntimideerd op politiebureaus maar doet de top niets met de klachten.

In zijn brief, die gericht is aan korpschef Erik Akerboom en minister Grapperhaus van Justitie, somt de voormalig directeur van de Rabobank in Den Haag de problemen op. Zo zouden agenten burgers met enige regelmaat “kankermongolen, pauper-allochtonen en kutafrikanen” noemen in het interne chatgroepen.

Daarnaast zouden er het afgelopen half jaar diverse aanrandingen hebben plaatsgevonden en zijn agenten door het korps ernstig gediscrimineerd, maar op alle meldingen die Boers daarvan deed kwam amper tot geen reactie.

De incidenten vinden volgens hem plaats bij diverse korpsen, zoals Rotterdam, Den Haag, Amsterdam, Limburg, de landelijke eenheid en de politieacademie.

‘Top doet niets tegen homohaat, moslimfobie en seksuele intimidatie’

Volgens hem gebeurt er niets tegen “homohaat, moslimfobie en intimidatie van vrouwen”. Door met het NRC in gesprek te gaan hoopt hij alsnog iets los te maken.

Akerboom zegt in een reactie tegen het NRC geschrokken te zijn van de brief en schrijft dat er de afgelopen jaren “veel veranderingen met succes zijn ingezet, en het vertrouwen in de politie stijgt”. Daarnaast worden agenten die over de schreef gaan “zeker te verantwoording geroepen”.

Boers vindt dat Akerboom stelselmatig “wegloopt van elke vorm van conflict”. Hij roept hem op nieuwe jonge, en diverse leiders aan te stellen.

Nieuwsbrief

https://www.nu.nl/binnenland/5964768/adviseur-politie-stapt-op-omdat-wangedrag-van-agenten-wordt-genegeerd.html

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *