Advocaat Roelf B.: ‘Hij heeft nog nooit een misdaad begaan’

Toch zit Roelf B., een sprinter die deel uitmaakte van het Nederlandse estafetteteam, nu vast. Hij wordt verdacht van drugsbezit en drugshandel op het Hongaarse festival Sziget. Volgens zijn advocaat Gergő Simon was het de eerste keer dat Roelf afreisde naar Hongarije voor het festival.

‘Geld altijd op legale wijze verdiend’

Simon laat ook weten dat B. zijn geld altijd op legale wijze heeft verdiend. “Hij heeft verschillende banen, heeft zich ingeschreven aan de universiteit, heeft een stabiele gezinssituatie en is een succesvolle sporter.”

Dat alles heeft de advocaat ook voorgelegd aan de rechtbank in de hoop dat B. het politieonderzoek in vrijheid mocht afwachten. De rechtbank besloot echter dat B. vast moet blijven zitten in Boedapest. “Mijn cliënt is niet blij met die beslissing, maar hij heeft het geaccepteerd.”

‘Hij probeert sterk te zijn’

B. zit in een cel met niet meer dan twee andere gevangenen, zegt Simon. “Hij en zijn familie zijn diep in hun ziel geraakt, maar hij probeert zo sterk mogelijk te zijn en vol te houden.” Toch gaat het naar omstandigheden goed met B., benadrukt Simon.

B. heeft nog geen bekentenis of uitgebreide verklaring afgelegd. Daarnaast zegt de advocaat van B. dat de politie heeft laten weten dat er misschien ook andere verdachten zijn in de drugszaak. “Het onderzoek is nog in volle gang.”

5 tot 20 jaar gevangenisstraf

Volgens Simon hangt B., als alles bewezen wordt, vijf tot twintig jaar cel boven het hoofd. 

Melinda Hegyesi, woordvoerder van de Hongaarse politie, zegt tegen RTL Nieuws dat er een zerotolerancebeleid is in Hongarije. “Je mag geen drugs gebruiken, hebben of verhandelen hier. Zodra de politie iets hoort over drugs, komen ze gelijk in actie. Op het Sziget-festival gelden dezelfde regels.”

Op de eerste dag van het festival schakelde de beveiliging daarom al de politie in. “De twee jongens verkochten drugs vanuit hun tent. De politie is in actie gekomen en heeft de tent doorzocht. Toen is de drugsvondst gedaan en zijn de mannen gearresteerd.”

Nog bijna 17 kilo drugs in auto

Later vond de politie ook de auto die bij de autosleutel hoorde die in het bezit was van de twee jongens. Daarin werd nog eens bijna 17 kilo aan verdovende middelen gevonden.

B. is samen met zijn advocaat in beroep gegaan tegen de aanklacht die nu tegen hem is ingediend. Dat beroep wordt nu onderzocht door een hogere rechtbank. B. blijft in ieder geval nog een maand langer vastzitten.

https://www.rtlnieuws.nl/nieuws/nederland/artikel/4814116/advocaat-roelf-b-atleet-gergo-simon-hongarije-sziget-strafblad

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *