Apple-oplossing voor Intel-lek maakt Macs flink trager

Nederlandse onderzoekers ontdekten dinsdag grote fouten in Intel-chips voor computers en servers. Door die lekken kunnen kwaadwillenden toegang krijgen tot alle gegevens op computers, laptops en servers, zoals wachtwoorden en andere gevoelige informatie. De kwetsbaarheden zitten in alle Intel-chips die sinds 2008 zijn gemaakt.

Apple heeft woensdag een oplossing geboden voor de kwetsbaarheid. Die oplossing is wel vooral bedoeld voor computers die ‘een verhoogd risico’ lopen, en niet voor de Mac van een gemiddelde gebruiker. Om misbruik te voorkomen, wordt risicogebruikers namelijk aangeraden om ‘hyperthreading’ uit te schakelen. Daarmee leveren gebruikers wel tot 40 procent van de snelheid van hun apparaat in.

Pijnlijke situatie voor Intel

Door hyperthreading kunnen processoren taken uitsmeren over hun verschillende kernen, en juist van die techniek moeten processoren het de afgelopen jaren hebben. Intel zelf adviseert nog niet om hyperthreading uit te schakelen, experts doen dat al wel. Zo noemt hoogleraar computerveiligheid Herbert Bos dat het uitschakelen van hyperthreading een oplossing om gerichte aanvallen op bijvoorbeeld de pc van de directeur van een bedrijf te voorkomen.

Het lek is een pijnlijke situatie voor Intel, want dit is de derde keer in iets meer dan een jaar dat er een dergelijk groot lek wordt gevonden. Apple, dat Intel-chips al jarenlang in zijn Mac-computers zoals MacBooks stopt, zou ondertussen aan een eigen chip werken. iPhones en iPads werken al jaren met een eigen chip, en Apple liet onlangs nog doorschemeren dat elke vertraging in de komst van nieuwe Macs was toe te schrijven aan Intel.

https://www.rtlnieuws.nl/tech/artikel/4713041/apple-oplossing-voor-intel-lek-kost-tot-40-procent-processorkracht

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *