Europese competities keren zich tegen hervormingsplan Champions League

De Eredivisie en 34 andere Europese competities hebben zich donderdag uitgesproken tegen een hervormingsplan voor de Europese clubcompetities. De UEFA wil vanaf 2024 onder meer een promotie/degradatiesysteem invoeren in de Champions League.

“Alle nationale competities verwerpen het huidige voorstel voor hervorming van de Europese toernooien”, meldt European Leagues donderdag in een verklaring. De organisatie behartigt de belangen van 35 competities in verschillende landen, waaronder de Eredivisie, Premier League, La Liga, Serie A, Bundesliga en Ligue 1.

“Van de voorgestelde hervorming profiteren alleen een aantal rijke en dominante clubs”, meldt European Leagues, dat donderdag bijeenkwam in Warschau.”Het schaadt de nationale competities en de clubs die daarin spelen.”

Woensdag spraken de clubs in de Bundesliga zich al uit tegen het plan. “We mogen nooit toelaten dat de aantrekkelijkheid van de traditionele nationale competities aangetast wordt”, zei directeur Christian Seifert Deutsche Fussball Liga.

Slechts vier clubs via nationale competitie naar CL in UEFA-plan

De UEFA en de ECA, die de Europese clubs vertegenwoordigt, willen dat 24 van de 32 clubs zich vanaf het seizoen 2024/2025 niet meer hoeven te kwalificeren voor de Champions League via de nationale competities.

Volgens de plannen zullen slechts vier Champions League-tickets vanaf 2024 via de nationale competities verdeeld worden. Ook wil de organisatie dat er een promotie-/degradatieregeling tussen de Champions League en de Europa League ingevoerd gaat worden.

Volgens Dariusz Mioduski, vicevoorzitter van ECA, is het voorstel juist bedoeld om de dominantie in de Europese toernooien door clubs uit de vijf grote landen te beperken.

https://www.nu.nl/voetbal/5896053/europese-competities-keren-zich-tegen-hervormingsplan-champions-league.html

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *