FIFA akkoord met uitbreiding WK voor clubs en VAR bij WK voor vrouwen

Het bestuur van de FIFA is vrijdag bij een vergadering in Miami akkoord gegaan met voorstellen om het deelnemersveld van het WK voor clubs uit te breiden naar 24 en om komende zomer de VAR te gebruiken bij het WK voor vrouwen.

Het vernieuwde WK voor clubs moet in juni/juli 2021 voor het eerst worden afgewerkt en zal op de kalender de plek innemen van de Confederations Cup. Dat toernooi voor acht landenteams vond het afgelopen decennium eens in de vier jaar plaats in het jaar voor een WK.

“Ik ben heel blij met dit besluit. het is een mijlpaal in de FIFA-geschiedenis”, aldus FIFA-voorzitter Gianni Infantino op een persconferentie. “Dit ‘echte’ WK voor clubs zal een grote impact hebben op het clubvoetbal wereldwijd.”

Het WK voor clubs wordt momenteel in december gehouden en heeft slechts zeven deelnemers: de kampioenen van Europa, Zuid-Amerika, Noord- en Midden-Amerika, Azië, Oceanië en Afrika en de kampioen van het gastland (de laatste twee jaar was dat de Verenigde Arabische Emiraten).

De ECA, de belangenvereniging voor Europese voetbalclubs, is vanwege de nu al overvolle kalender tegen de uitbreiding en heeft dat recent opnieuw laten weten aan de FIFA.

“We zijn momenteel tegen aanpassing van het club-WK en benadrukken dat geen enkele club van de ECA mee zal doen aan zo’n competitie”, staat in een brief van de ECA aan de FIFA waar de krant Süddeutsche Zeitung beslag op heeft gelegd.

Oranjevrouwen krijgen te maken met VAR

Het bestuur van de wereldvoetbalbond besloot vrijdag ook dat er definitief technologische hulpmiddelen gebruikt mogen worden bij het WK voor vrouwen in Frankrijk.

De VAR werd afgelopen zomer al ingezet op het WK voor mannen in Rusland. Dit seizoen wordt in de knock-outfase van de Champions League en in diverse nationale (beker)competities eveneens gebruikgemaakt van het technologische hulpmiddel.

Het WK voor vrouwen wordt van 7 juni tot en met 7 juli gehouden in Frankrijk. Nederland neemt het in de groepsfase op tegen Nieuw-Zeeland (dinsdag 11 juni, 15.00 uur), Kameroen (zaterdag 15 juni, 15.00 uur) en Canada (donderdag 20 juni, 18.00 uur).

https://www.nu.nl/voetbal/5793180/fifa-akkoord-met-uitbreiding-wk-voor-clubs-en-var-bij-wk-voor-vrouwen.html

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *