Jouw autoverzekering wordt al jaren gesubsidieerd (door de verzekeraar)

Als je alleen een WA-verzekering hebt voor je auto, mag je jezelf feliciteren. Door de moordende concurrentie op de markt betaal je daarvoor namelijk al jaren eigenlijk te weinig.

Het afgelopen jaar moesten de schadeverzekeraars samen 308 miljoen euro meer uitkeren dan er aan premies binnenkwam, schrijft toezichthouder De Nederlandsche Bank.

DNB: premies moeten omhoog

De premie-inkomsten bedroegen ruim 2,3 miljard. Dat betekent dat een WA-verzekering gemiddeld ruim 13 procent duurder zou moeten worden om kostendekkend te zijn.

Het verhogen van de premies is iets waar DNB ook al jaren op aanstuurt. Want te lage premies zijn wel fijn voor de consument, maar de toezichthouder vindt het ongewenst omdat het voor de stabiliteit van de sector niet goed is. De verzekeraars hebben daarom de premies de afgelopen jaren ook al verhoogd.

Toch winst

Maar nog niet genoeg dus om technisch winst te maken op de WA-verzekeringen. Met de nadruk op technisch, want ondanks de te lage premie-inkomsten weten verzekeraars toch geld te verdienen met autoverzekeringen.

Dat is vooral te danken aan beleggingsinkomsten. Verzekeraars beleggen namelijk met jouw premie-inleg en dat levert wél geld op. De autoverzekeraars verdienden vorig jaar 367 miljoen euro met het beleggen van premie-inkomsten. En gelukkig zijn niet alle autoverzekeringen verlieslatend. Op de casco-verzekeringen, met uitgebreidere dekking, wordt wel winst gemaakt.

Al met al blijft er dan ook nog een mooie plus over onder de streep. Netto wisten de autoverzekeraars nog altijd zo’n 350 miljoen euro winst te maken.

https://www.rtlnieuws.nl/economie/personal-finance/artikel/4744941/autoverzekering-goedkoop-wa-verzekeraars-subsidie

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *