Oostenrijk verbiedt hoofddoekjes op basisscholen

Het verbod treft hoofddeksels die grote delen van het hoofdhaar bedekken. De joodse keppel valt daar niet onder. In de wet wordt verder niet expliciet gesproken over islamitische hoofddoekjes, maar over “ideologisch of religieus getinte kleding die verband houdt met hoofdbedekking”.

Een parlementariër van de ÖVP van bondskanselier Sebastian Kurz sprak over een maatregel tegen de ‘onderdrukking’ van meisjes. De onderwijswoordvoerder van coalitiepartner FPÖ omschreef de wet als een ‘signaal tegen de politieke islam’.

Publiciteitsstunt

De meeste oppositieleden stemden tegen de wet. Die wordt door sommige tegenstanders gezien als een publiciteitsstunt die weinig te maken heeft met kinderwelzijn. Moslimorganisatie IGGiÖ noemde de voorstellen eerder ‘schaamteloos’.

De burgemeester van Wenen, Michael Ludwig, waarschuwde eerder deze week voor racisme en discriminatie. Volgens een rapport dat afgelopen maart werd vrijgegeven vonden er afgelopen jaar 1.920 racistische incidenten plaats in Oostenrijk. Ruim 700.000 moslims wonen in het land.

https://www.rtlnieuws.nl/nieuws/buitenland/artikel/4713591/oostenrijk-verbiedt-hoofddoekjes-op-basisscholen

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *