Pieters sprint naar Europese titel op de weg in winderig Alkmaar

Amy Pieters heeft op de EK wielrennen de wegwedstrijd op haar naam geschreven. De Nederlandse schudde haar twee concurrentes uit de kopgroep in de sprint eenvoudig van zich af en kwam als eerste binnen in een winderig Alkmaar.

De Europese titel is voor de 28-jarige Pieters de grootste prijs in haar carrière op de weg. Woensdag won ze met haar landgenoten de gemengde ploegentijdrit. Vorig jaar werd Pieters tweede in de Ronde van Vlaanderen en in 2014 won ze Omloop Het Nieuwsblad.

Zaterdag troefde Pieters in de sprint de Italiaanse Elena Cecchini, die tweede werd, en de Duitse Lisa Klein af.

Medevluchters kansloos

Na vier van de tien rondjes van 11,5 kilometer over vlakke wegen in en rond Alkmaar sprong het trio weg uit het peloton. Rondenlang schommelde de marge van het trio rond de twee minuten.

Daar was nog 0.44 van over bij de bel voor de laatste ronde. Dat leek niet toereikend te zijn, maar in de achtervolgende groep van ongeveer dertig rensters viel het vervolgens stil waardoor de drie vooruit konden blijven.

Op tweehonderd meter van de streep gaf Pieters vol gas en haar medevluchters waren op slag kansloos voor de hoogste trede van het podium.

De Europese titel is zodoende na een jaar weer in Nederlands bezit. Vorig jaar zegevierde de Italiaanse Marta Bastianelli, in 2017 pakte Vos goud en een jaar eerder was Anna van der Breggen de snelste.

https://nos.nl/l/2297056

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *