Schip van Open Arms met 150 migranten aan boord mag van rechter naar Lampedusa

Een schip met circa 150 geredde migranten aan boord heeft koers gezet naar het eiland Lampedusa. Dat gebeurde nadat een rechtbank in Rome had besloten dat het vaartuig moet worden toegelaten tot Italiaanse territoriale wateren.

De organisatie achter het schip Open Arms had de noodklok geluid over de situatie aan boord. Daar loopt de spanning volgens de oprichter hoog op. “Er is onenigheid over plekken in de schaduw, plekken in de zon, over eten en over de rij voor het toilet”, zei Oscar Camps tegen een Spaanse radiozender.

De rechtbank erkende woensdag dat er sprake is van een “bijzonder ernstige” situatie en dat direct hulp moet worden verleend aan opvarenden die dat hard nodig hebben. In de uitspraak staat niet of het schip ook mag aanleggen en of de opvarenden aan land mogen gaan in Italië.

Camps reageerde opgetogen op de uitspraak. “We kunnen Italiaanse wateren binnenvaren zonder te hoeven vrezen voor een boete of de inbeslagname van ons schip”, zei hij in Madrid tegen journalisten. Het zou niet de bedoeling zijn zonder toestemming aan te leggen, zoals het schip Sea-Watch 3 eerder deed.

De uitspraak is een tegenvaller voor minister Matteo Salvini (Binnenlandse Zaken). Hij verwijt hulporganisaties die migranten van bootjes redden bij Libië mensensmokkelaars te helpen. De organisaties achter reddingsschepen als de Open Arms zeggen juist levens te redden.

Het ministerie van Salvini heeft aangekondigd in beroep te gaan tegen de uitspraak. “De Open Arms bleef dagenlang in Libische en Maltese wateren. Daar verstoorden ze andere reddingsoperaties en verzamelden ze systematisch mensen met het politieke doel ze naar Italië te brengen”, aldus het departement.

Anp

Het is echt waar: alleen met jouw hulp kan TPO.nl de komende jaren blijven bestaan. Neem daarom nu een abonnement op TPO+ voor slechts 40 euro per jaar. Daarmee zorg je ervoor dat TPO.nl voor altijd online blijft.

En je krijgt er heel wat voor terug: exclusieve artikelen van bekende auteurs, een site die helemaal vrij is van reclamebanjers, de mogelijkheid tot reageren en toegang tot het volledige TPO+-archief.

Dankzij jouw abonnement worden er steeds meer uitstekende artikelen van uitstekende auteurs gepubliceerd en kan de TPO-redactie blijven werken aan een uniek journalistiek geluid online.

Neem nu direct een jaarabonnement op TPO+ en treed ook toe tot de TPO-elite.

TPO.nl, where the elite meet to read.

Steun TPO

 
https://tpo.nl/2019/08/14/migrantenschip-van-open-arms-met-150-migranten-aan-boord-mag-van-rechter-naar-lampedusa/

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *