Scholier mag filmpje van docent niet zomaar op internet zetten

Het ongevraagd maken van filmpjes tijdens de les om die vervolgens online te delen, is volgens de ministers Slob en Van Engelshoven ‘onwenselijk’. Ook kan het ‘incidenten veroorzaken’, schrijven ze in een brief aan de Tweede Kamer [pdf].

Privacy in de knel

Als je zonder veel moeite kunt zeggen wie degene is die in het filmpje voorkomt, gaat het volgens de privacywet AVG om een ‘persoonsgegeven’ en mogen de beelden niet zonder meer openbaar worden gemaakt.

De wet maakt een uitzondering voor ‘privédoelen’, maar dat geldt niet voor beelden die online zijn te bekijken voor ‘een onbepaald aantal personen’ en via een zoekmachine worden geïndexeerd. In besloten groepjes, bijvoorbeeld op WhatsApp, kunnen sommige beelden wél worden gedeeld.

Maar ook daarvoor bestaan weer veel uitzonderingen. Zo mogen sowieso nooit beelden worden verspreid die stiekem zijn gemaakt. Ook kan het zijn dat filmpjes op zo’n manier worden gepresenteerd, dat sprake is van bedreiging, smaad of laster, of belediging. Het slachtoffer kan dan aangifte doen bij de politie, schrijven de ministers. Ook kan van social media zoals Facebook of Snapchat worden geëist dat ze de beelden zo snel mogelijk offline halen.

“Het onbeperkt delen van beelden waarop iemand duidelijk te herkennen is, mag niet”, staat in de Kamerbrief. “Ook is het niet toegestaan om beelden te delen die een bedreiging vormen, of die beledigend zijn voor de persoon in kwestie.”

School moet grens aangeven

De ministers adviseren scholen aan te geven wat de grenzen zijn. Dat kunnen ze doen in de lessen, maar ook in een schoolplan of leerlingenstatuut. Ze moeten bovendien de leerlingen duidelijk maken wat de gevolgen kunnen zijn als ze op deze manier strafbare feiten plegen.

Daarbij is het belangrijk dat schoolpersoneel aangifte doet als het slachtoffer is van een strafbaar feit, schrijven de ministers. Vaak laten docenten dat na omdat ze vinden dat het te veel tijd kost, omdat ze bang zijn voor wraak of omdat ze zich schamen voor wat er gebeurd is. 

Slachtoffer uit de wind houden

Slob en Van Engelshoven zeggen dat scholen ‘niet vaak overgaan tot aangifte en de afweging overlaten aan de direct betrokkenen en de politie’. Ze wijzen erop dat slachtoffers uit de wind kunnen worden gehouden doordat een school of het schoolbestuur namens hen aangifte kan doen.

https://www.rtlnieuws.nl/nieuws/nederland/artikel/4777626/smartphone-de-klas-filmpjes-online-verbod-scholen-kamerbrief

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *