Vijf Nederlanders omgekomen bij crash toestel Ethiopian Airlines

Het vliegtuig is ter hoogte van de plaats Bishoftu neergestort. Beeld REUTERS

Volgens de staatsomroep waren er 149 passagiers van 33 nationaliteiten en acht bemanningsleden aan boord. Het kantoor van de Ethiopische premier Abiy Ahmed sprak via Twitter condoleances uit aan ‘alle families die hun dierbaren aan boord van het vliegtuig’ verloren hebben. 

Een nabestaande van een van de inzittenden van het neergestorte toestel. Beeld REUTERS

Volgens een verklaring van de vliegmaatschappij werd het contact met het toestel kort na het opstijgen in Addis Abeba verbroken. Het vliegtuig was toen ter hoogte van de plaats Bishoftu op ongeveer 60 kilometer ten zuidoosten van de hoofdstad. 

Ethiopian Airlines, een vliegmaatschappij die wordt beheerd door de Ethiopische staat, vliegt naar veel bestemmingen in Afrika. Het heeft over het algemeen een goede reputatie voor veiligheid, hoewel in 2010 een vliegtuig neerstortte in de Middellandse Zee nadat het was vertrokken uit Beirut. Daarbij overleden 90 mensen.

Reddingswerkers op de plek waar het toestel is neergestort. Beeld REUTERS

De grootste ramp van de maatschappij gebeurde in november 1996, toen een vliegtuig, tevens onderweg naar Nairobi, werd gekaapt. De benzine raakte op en een motor van het vliegtuig stopte. Het toestel stortte neer in de Indische Oceaan. 123 van de 175 passagiers kwamen om het leven.

Abiy Ahmed verklaarde onlangs dat hij Ehiopian Airlines wil opengooien voor buitenlandse investeerders. Hij wil de gecentraliseerde staat aan een grote transformatie onderwerpen en meer ruimte bieden aan marktwerking. 

Familieleden van slachtoffers bij de luchthaven van Addis Abeba. Beeld AP
Een Boeing 737 van Ethiopian Airlines (archiefbeeld). Beeld REUTERS

https://www.volkskrant.nl/nieuws-achtergrond/vijf-nederlanders-omgekomen-bij-crash-toestel-ethiopian-airlines~be26f4fe/

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *